Tot nu was de inzet van weidewachters vooral gericht op herkenning van uiterlijk, gedrag en geluiden van weidevogels en hun biotoop ten bate van het beschermen van nesten en kuikens tijdens werkzaamheden en beweiding. Voortschrijdend inzicht leert dat we meer informatie van achterliggende factoren van succes of verlies zouden willen verkrijgen.

De bijdrage die u zou kunnen leveren is gelegen in het verzamelen van veldgegevens over predatoren, zie uitleg Rudi Terlouw.

Hiervoor werd op 8 april een workshop georganiseerd vanuit de Groene Motor en de weidevogelgroep van de NVWK. De workshop is in PDF terug te kijken via deze link en dit filmpje.

Het registreren van predatiesituaties door middel van een foto is eveneens een goed hulpmiddel. Foto’s van predatiesituaties kunnen worden doorgestuurd naar Marielle Oudenes via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of naar Marleen van de Lee via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , waarbij datum vondst, locatie vondst en overige omstandigheden belangrijke informatie geven.