Blog veldcoördinator Tineke Hoekstra
Allereerst een disclaimer: weidevogels op mais is in de regel geen goed huwelijk. Het voert hier te ver om de redenen daartoe uit te diepen. Maar de mechanische grondbewerking is er één van. Bovendien is de biodiversiteit op maisakkers laag. Er is minder voedsel voorradig als insecten, wormen en andere kleine beestjes.
Op onze site hebben jullie al kunnen lezen over het onderzoek van het Louis Bolk Instituut naar kuikenoverleving van kieviten op mais. Helaas verloor de gezenderde kievit bij melkveehouder Verkaik haar kuikens.
Ik zag het bericht in de app toen ik met de loonwerker bezig was om het maisperceel met doorgeschoten groen om te spitten. Het is een perceel van melkveehouder Verkaik aan de Ijsseldijk Noord.
Vanwege vroege bemesting was het ‘onkruid’ precies hoog genoeg en daarmee een aantrekkelijke keuze voor weidevogels om erop te broeden.
Half april waren al een paar kievitsnesten uitgekomen en vanaf de trekker zien we een paar kuikens onder het wakend oog van een ouder paraderen langs de slikranden van de naastgelegen plas-dras.
Maar naast de kieviten broedden er ook grutto’s, tureluurs en scholeksters. Een feestje op de mais!!
Vanaf de spitmachine had ik een mooi overzicht. Alle nesten waren gemarkeerd met stokken. Toch was het opletten geblazen. Eén paar scholekster scharrelden met drie opgedroogde kuikens aarzelend door het groen, dichtbij het nest. Ik wist dat ze gisteren uit waren gekomen. De jongen worden gevoerd en om ons te misleiden liepen de ouders bij de kuikens vandaan. Slimme vogels.
In de greppel broedde een slobeend.
Oververhitte eieren
We waren vroeg gestart, maar de spitmachine kwam erg langzaam vooruit en ik vreesde dat de verstoring op deze zomerse dag zou leiden tot oververhitte eieren. Dat is einde verhaal. De ouders moeten er bij hoge temperaturen zoveel mogelijk op blijven zitten om de eieren koel te houden.
We besloten daarom achterin te beginnen en dan langzaam af te koersen op het middenstuk, met de vele nesten. Het werd mozaïek spitten en ik verheugde me al op het gezicht van de loonwerker die de maïs zou moeten inzaaien.
Mozaïekbeheer op maïs
We lieten veel stukken groen – doorgeschoten vogelmuur - staan. Voor Verkaik is het een experiment. Hij komt langs met koffie en met opgetrokken wenkbrauwen overziet hij de puzzel. Alsof de loonwerker dronken op de trekker heeft gezeten.
De melkveehouder doet en laat alles voor de vogels, maar hoopt over een paar weken de stukken alsnog in te kunnen zaaien.
Weidevogels en maïs is zoals gezegd geen gelukkig huwelijk. Maar met meer dan 12 nesten moesten we gezamenlijk met een goed plan komen. Hij kan maar zo de allereerste boer zijn die besluit tot mozaïekbeheer op maïs. Nu hopen dat we ook de kuikens groot krijgen in het naastgelegen plas-dras of het beweide perceel, waar ook grutto kuikens het prima naar de zin hebben. Plas-dras en beweiding, het zijn zware ANLb pakketten, die het broedsucces vergroten.
De scholekster kuikens hebben we ieder geval gered en ook twee jonge haasjes wist ik te vangen en in veiligheid te brengen. Helaas lag er op de terugweg wel een zacht beige kleedje naast de grote wielen…..Tsja ook als weidevogelbeschermer moet je soms je verlies nemen…
NB: Ik was ook mee met het klaarmaken van de grond en een dag later met het inzaaien. We hebben alle kuikens – ook nog een kievit met vier – weten te redden. Nu hopen dat ze uitgroeien tot vliegvlugge jongen!