Grote opkomst bij demo Weidehof over ecologisch slootbeheer
Samen met het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard organiseerde Weidehof een demonstratie ecologisch slootschonen. Melkveehouder Klaas Graveland stelde daartoe zijn land en loods beschikbaar. En gelukkig – want altijd spannend wie er zoal op afkomt – bleken er veel geïnteresseerden. Zelfs de klasgenoten van zoon Bart hadden wel zin een uitje en werden met een bus afgeleverd. Het bracht het totaal op ruim 65 studenten, melkveehouders, lokale bestuurders en andere belangstellenden. Niet slecht voor een doordeweekse dinsdagochtend.
‘’Stolwijks kwartiertje’’
Voorafgaand aan de demonstratie en na het ‘’Stolwijkse kwartiertje’’ gaf directeur Marielle Oudenes van Weidehof een toelichting op de ANLb pakketten duurzaam slootbeheer. Ook Alice Buijs en Josien van Capelle van het HHSK hielden een praatje over de koers van het HHSK en het belang van duurzaam slootbeheer voor het waterschap. Cappelle ging nog in op de Amerikaanse rivierkreeften die al jaren een grote plaag zijn in de Krimpenerwaard en de sloten leeg vreten en grote schade toebrengen aan het ecosysteem.
Ecoloog Richard Slagboom legde haarscherp en met passie uit wat het belang was duurzaam slootbeheer voor dieren en planten.
Daarna wast het tijd om het veld in te gaan, waar de verschillende machines klaar stonden voor de demo ecologisch slootschonen en baggeren. Johan Vonk Noordegraaf, Arjan Slingerland, Jaco van Erk en Arie Timmerman toonden verschillende methoden: met maaikorf, ecoreiniger en baggeren met de baggerpomp. Gastheer Klaas Graveland had een eigen werktuig ontworpen en die mocht natuurlijk niet ontbreken.
Voor veldmedewerker Celia Bakker was de demo een mooie gelegenheid om meteen de slootdiepte te meten. Voor Bakker is het deze periode, waarin de boeren het baggeren en schonen op de kalender hebben staan, topdrukte dus de peilstok kwam er al snel aan te pas.
Gelukkig bleef de regen uit. Wel had de temperatuur een val gemaakt, maar dat mocht de pret niet drukken. Na afloop stond voor de liefhebbers de frietwagen klaar voor een patatje om weer op te warmen.
Hieronder vindt u een kleine fotocollage van het evenement.