Vernatten Veenweiden leidt tot hogere grondwaterstand, maar is geen duizend dingen doekje. Het effect van vernattingsmaatregelen als het opzetten van het slootpeil en actieve greppelinfiltratie op de grondwaterstand, is sterk afhankelijk van de vorm van het perceel.

Bij het opzetten van het slootpeil ging tot 10 procent van de gebruikswaarde van het perceel blijvend verloren door afkalving en het onderwater zetten van oevers. Ook was er lokaal verlies aan draagkracht en leidden de natte drassige omstandigheden lokaal tot hogere methaanemissies door actieve greppelinfiltratie.

Het zijn enkele conclusies uit de GLB pilot ‘Met agrarische waterbeheer werken aan bodemdaling, klimaat, waterkwaliteit en biodiversiteit’’, in de Krimpenerwaard
In de tweejarige GLB pilot lag het speerpunt op vernatting van de veenbodem om bodemdaling en de uitstoot van C02 tegen te gaan.

Het rapport is deze zomer gepresenteerd op een druk bezochte bijeenkomst en overhandigd aan wethouder Leo Barth van de gemeente Krimpenerwaard.
Tineke Hoekstra van Weidehof Krimpenerwaard maakte samen met cameraman en filmmaker Alex van Mastwijk de volgende reportage…

 

Reportage GLB pilot

 

Vanuit de regiegroep Krimpenerwaard ZH-PLG komt er een vervolg. Daarbij worden ook andere maatregelen voor broeikasgasreductie meegenomen, zoals klei in veen.