Succesvol weidevogelbeheer bij melkveehouder Mulder trekt politici naar Vlist

Weidevogelbeheer is topsport en niet alleen in het voorjaar, maar het hele jaar rond, stelt melkveehouder Arjan Mulder uit Vlist.

Aan de keukentafel legt hij nog maar eens uit waarom de vergoeding voor het Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANlb) omhoog moet. Hij vertelt wat hij en zijn ouders allemaal doen en laten op hun melkveebedrijf om het de weidevogels naar de zin te maken. En niet zonder succes. Zijn vondst van het 100ste nest haalde de pers.

Aangeschoven zijn gedeputeerde Mariette van Leeuwen, Kamerleden Thom van Campen (VVD) en Laura Bromet (Groen Links). Ook Pieter Winsemius en Fred Crone van het kernteam Aanvalsplan Grutto wilden wel eens met eigen ogen zien wat deze boer in de Krimpenerwaard allemaal voor elkaar krijgt.

De Kamerleden, maar ook de grutto kenners zijn positief verrast op wat ze zien in het veld aan vogels, biodiversiteit en ander natuurschoon. Nee, van groen asfalt (= Engels raaigras) is hier geen sprake, merkt een van de gasten op in het veld.

Keerzijde
Toch heeft het succes van de familie Mulder een keerzijde. Arjan gaat er nog eens goed voor zitten en vertelt over de uitdagingen waar de melkveehouders in de Krimpenerwaard voor staan: het landschapsonderhoud, het tegengaan van bodemdaling om de CO2 uitstoot te beperken en de instandhouding van de populatie van de grutto, onze nationale vogel. Om een paar te noemen. Agrariërs die bijdragen aan biodiversiteit op het boerenland en de kwaliteit van het landschap moeten daarvoor veel beter worden beloond.
Het weidevogelbeheer dat hij uitvoert is niet verenigbaar met zijn bedrijfsvoering. ,,Het knelt aan alle kanten.’’
,,Het is niet vol te houden omdat de kosten alsmaar stijgen en je wil eigenlijk extensiever boeren om de weidevogels meer ruimte te kunnen geven’’, vult buurman en melkveehouder Burchart de Jong aan.

Het is niet tegen dovemans oren en de aanwezige politici beloven zich in te zetten voor een helder en oplossingsgericht beleid, tot in Brussel. Totdat het zover is blijft de familie Mulder haar verhaal vertellen en is iedereen die in de buurt komt welkom – want dit unieke stukje van Nederland delen ze graag met anderen.