Raadsleden Krimpenerwaard onder de indruk van weidevogelbeheer melkveehouder Mulder in Vlist.

,,Je kan dit moois niet beschrijven, je moet het met eigen ogen zien’’, aldus een raadslid van de gemeente Krimpenerwaard tijdens de veldexcursie door het weidevogelland van melkveehouder Arjan Mulder in Vlist. De familie Mulder doet al jaren aan weidevogelbeheer en heeft een record aan nesten gevonden: 100 om precies te zijn! Reden voor een velduitje met de raadsleden.

Verrekijkers mee en laarzen aan; de groep gaat goed voorbereid het veld in, onder begeleiding van medewerkers en bestuurders van Weidehof Krimpenerwaard.
Maar niet voordat Arjan zijn presentatie houdt en vertelt over de dilemma’s waar hij tegenaan loopt in het beschermen van de weidevogels. Op bijna al zijn percelen ligt agrarisch natuurbeheer (ANLb), allemaal voor de vogels, maar hij verdient zijn geld met melk. Natuur en boeren kan absoluut samen gaan, maar financieel begint het te knellen in de bedrijfsvoering. Hij windt er geen doekjes om. De vergoeding van ANlb is lang niet afdoende. En dan heeft hij het nog niet over de tijd die hij kwijt is aan de vogels. ,,Ik ben er wel een beetje klaar mee. Nog een paar weken en dan vliegen de jonge vogels uit’’, zegt hij gekscherend. De ondertoon is duidelijk. Zijn inspanningen kunnen economisch niet uit.
,,Als Arjan niet meer geld krijgt voor het weidevogelbeheer dan kan hij straks het bedrijf niet overnemen van zijn ouders. Het hangt op financiën’’, zegt Piet Blanken, voormalig melkveehouder en bestuurder van Weidehof Krimpenerwaard.
Natuur en agrarisch gebied kunnen elkaar versterken, meent ook Cees Verhagen, melkveehouder en afdelingsvoorzitter LTO Noord Krimpenerwaard. De provincie heeft hierin ook een rol. Verhagen: ,,Zuid-Holland zet in op natuur. We moeten naar een win-win situatie, maar doordacht en niet te snel. Er is veel onwetendheid bij bestuurders. En elkaar meer opzoeken.’’ De aanwezige raadsleden luisteren aandachtig en ondanks het verschil in politieke kleur besluiten ze gezamenlijk op te trekken en daar waar ze kunnen hun invloed ten gelde te maken.

Terug naar het veld, wordt de groep opgeschrikt door tientallen grutto’s, scholeksters en tureluurs die alarmerend in de lucht vliegen. Het weidevogelbeheer is dankzij het enthousiasme en de bevlogenheid van de familie Mulder een groot succes. Dat blijkt en het houdt niet op. Het honderdste nest dat is gevonden levert een taart op van Weidehof.
Arjan: ,,Het is net een camping. Als je goed zorgt voor de recreanten komen ze terug en nemen meer mensen mee.’’

Het weidevogellandschap is een lust voor het oog. Het avondzonnetje werkt ook mee. Aangestoken door het enthousiasme van de melkveehouder worden er ook nog even kruiden gezocht en geteld. Kruidenrijk land dat verschillende insecten aantrekt, goed voedsel voor de vogels. Aan alles is gedacht.

De opkomst van de excursie was niet groot, vanwege volle agenda’s, maar er komt een vervolg, zoveel is zeker.

 

Bekijk ook de film die vorig jaar gemaakt is op het bedrijf van de familie Mulder