Veel interesse kennissessie kruidenrijk grasland Krimpenerwaard

,,Is dit veld- of ruwbeemdgras? ‘’, vraagt een veldmedewerker en houdt de geplukte grasspriet omhoog. Flora deskundige Celine Roodhart houdt het op ruwbeemd. Roodhart leidt een excursie door kruidenrijkgrasland, georganiseerd door BoerenNatuur, Hogeschool van Hall Larenstein, de Vogelbescherming en Weidehof Krimpenerwaard.
De belangstelling is groot en dat is niet verwonderlijk; de weilanden in de Krimpenerwaard zijn op hun mooist en de kruidenrijke graslanden vormen een belangrijke habitat voor de weidevogels vanwege de insecten. Kruidenrijke graslanden trekken bestuivende insecten aan zoals bijen, vlinders en zweefvliegen. Soorten die vallen onder bedreigde diersoorten - ideaal voedsel voor de weidevogelkuikens.

De groep wordt gastvrij onthaald door de melkveehouders Rob Schmidt en Arjan Mulder. Ze hebben al enkele jaren percelen ingericht met kruiden. Het is een lust voor het oog. En ook voor het oor – want het verhaal van Roodhart wordt regelmatig overstemd door alarmerende grutto’s. Er wordt zelfs een grutto jong gespot.

 

Telvak van vijf bij vijf meter

Het telvak levert meer dan 25 soorten op. Van kamgras, vossenstaart, madelief tot meerdere soorten zuring en boterbloemen. Ook buiten het plot wordt van alles gevonden, maar niet meegeteld door de floradeskundige. Streng, maar bevlogen steekt Roodhart haar verhaal af. Met behulp van een overzichtskaart met graslandtypen en karakteristieke plantensoorten legt ze uit welke gras-kruidenmix er nu te vinden is in het weiland en welke het meest geschikt is als kuikenland.
Soorten als duizendblad, leeuwentand, klaver en pimpernel doen het goed op boerenland. Bovendien neemt door de hoeveelheid kruiden de dichtheid van de grasmat af, waardoor weidevogelkuikens er makkelijk doorheen kunnen waden.

Na afloop gaat het nog even over de aanpak van het welig tierende pitrus en plopt er een plan op voor een weidevogelcursus voor loonwerkers.

Samen met de boeren in de Krimpenerwaard wil Weidehof de graslanden weer laten bloeien. Deze ochtend laat zien dat landbouw en natuur elkaar kunnen versterken!