Verslag 5
Door weidewachters Bernard de Jong, Jessica Schouten, Erik Olijslager, Koos Konijnenburg, Jannie Monhemius en Gabi Baartman
Polder Lekkerkerk West
Elk jaar weer heb ik weer hetzelfde gevoel: kriebels in mijn buik als de eerste tekenen van het voorjaar zich aandienen. Dat betekent: het weidevogelseizoen gaat weer beginnen! Na een relatief rustige periode in onze groepsapp, komen de berichten rond februari weer langzaam op gang. De gezamenlijke startbijeenkomst staat in de agenda…..
Op 24 maart was het eindelijk zover: onze eerste gezamenlijke controle, die we natuurlijk meestal vanaf de kant doen. Samen met Janny, Jessica, Koos en Erik op pad. Laarzen en regenkleding aan. Het waaide en de regen viel met bakken uit de hemel. Onze telescoop en verrekijkers besloegen voortdurend. Ondanks de kou en de nattigheid hadden we er veel zin in. Het is altijd weer bijzonder om met elkaar “onze” weidevogels te volgen.
Helaas bleef het natte en koude weer ons wel het hele voorjaar achtervolgen.
Dankzij de duidelijke verslagen van Jessica in de app weten precies wat er op onze percelen gebeurt. En dat is niet alleen handig voor ons, maar ook voor Weidehof.
Hier een voorbeeld van zo’n verslag:
"Er zijn voor de Tiendweg minder vogels dan gebruikelijk, er zitten wel 2 kieviten te broeden. Over de Tiendweg is het drukker, veel kieviten (ook 3 met nest), veel tureluurs, 10 grutto’s waarvan 3 stellen (1 stel zien paren). 1 koppel wintertaling en 1 slobeend mand. Helaas maar 2 koppels schollen gezien 1 op P3 en 1 achter het witte huis. En dan ook nog 2 koppels ter hoogte van de boerderij. Het scholeksterplatform is gecheckt. Deze staat scheef maar muurvast, dus die hebben we laten staan. De rekjes over de planken hebben we goed gezet en het bordje van Weidehof op het hek geschroefd. Ook nog een bordje bij het nieuwe plasdrasperceel geschroefd.’’
Voor ons bekende termen en plekken. Alhoewel ik zelf ook nog altijd even moet tellen om te kijken of ik nu bij P4 of P5 sta.
Natuurlijk worden de gegevens ook op de site ingevoerd. Inschatten van de locatie blijft soms best lastig, maar als er niemand het land in hoeft, dan is een kleine afwijking niet erg. Dat is het wel, als de boer zijn koeien het land in wil sturen. Dan moeten we de nesten op de juiste plek invoeren zodat de boer een stuk kan afzetten.
En soms worden we toch nog wel eens verrast door een tureluur die opeens vlak voor ons opvliegt. Dit jaar hadden we gelukkig geen slobeenden die van schrik van het nest af vlogen. Hoewel we regelmatig waakzame mannetjes zagen, zijn we er niet in geslaagd om nesten of jongen te vinden.
De nieuwe plas-dras aan beide zijden van de Tiendweg zorgt voor een interessante dynamiek. Waar we normaal gesproken veel kievitsnesten vonden, liggen ze nu meer verspreid over de percelen langs beide kanten van de Tiendweg. Het lijkt erop dat de vogels nog moeten wennen aan deze nieuwe situatie.
Kuikenoverleving
We hebben dit jaar veel broedende vogels en enkele pullen gezien. Helaas zijn de jonge vogels soms moeilijk te spotten. In het begin zien we ze nog wel, maar omdat ze soms ver weg zitten en het gras wat hoger staat kunnen we niet altijd goed beoordelen of ze er nog rondlopen. Het kan zijn dat ze zich goed verstoppen, of dat ze toch gepakt zijn door predatoren.
Dit voorjaar was het zeker voor de eerste grutto jongen waarschijnlijk te koud, waardoor er weinig voedsel te vinden was.
Wat later in het seizoen zagen we pullen van de kievit, tureluur en scholekster.
Op een gegeven moment hadden we zeker 5 scholeksterpullen rondlopen. Maar helaas, opeens waren ze niet meer te zien. Het is jammer dat we niet altijd weten wat er met de kuikens gebeurt, maar we hopen natuurlijk dat ze zijn opgegroeid tot sterke jonge vogels.
Scholeksterplatform
Het scholeksterplatform is ook dit jaar weer een succes! Niet alleen de scholeksters maken er graag gebruik van, maar ook tureluurs hebben ontdekt dat het een ideale plek is om de omgeving in de gaten te houden. Het is mooi om te zien hoe deze kunstmatige broedplaats zo goed wordt geaccepteerd door de vogels.
Elk jaar krijgen we ook bezoek van een stelletje visdiefjes. Meestal zijn ze er rond dezelfde tijd. En op het moment dat ik tegen Erik zeg dat ik ze nog niet heb gezien hoorden we hun kenmerkende roep. En ja hoor, daar zijn ze weer. Net als altijd kiezen ze het bord van Weidehof als hun favoriete uitkijkpunt. Over het broedsucces kan ik niks zeggen. Wel is het altijd een vertrouwd gezicht deze mooie vogels in ons gebied te zien.
Dit jaar hadden we een bijzondere waarneming: een grote groep zwarte sterns foerageerde regelmatig boven de percelen. Zeker twintig vogels vogel rond. We hadden dit nog nooit eerder gezien.
En dan was er nog een onverwachte ontmoeting. Bernard tipte ons in de app over een enorme groep reigers en meeuwen langs een van de sloten. Toen ik er heen ging, was ik sprakeloos. Het was een indrukwekkend gezicht! Wat de reden was van deze grote bijeenkomst blijft een raadsel.
Op de percelen liepen ondertussen ook 2 jonge gezinnen bergeend. Denk dat ze beide wel 8 jongen hadden die net uit het ei waren gekomen. Ze gingen heel stoer met de hele familie het water in, terwijl de reigers en meeuwen om hen heen vlogen. Gelukkig hebben ze de overtocht veilig gehaald. En later aan de aantallen te zien, denk ik dat de meeste het wel hebben overleefd.
Samenwerking
Dit jaar hebben we voor het eerst op een andere manier samengewerkt met Weidehof. Voor beide partijen was het even wennen, maar met goede bedoelingen van beide kanten zijn we aan de slag gegaan. Het was waardevol om aan het einde van het seizoen onder het genot van een kopje koffie en iets lekkers stil te staan bij onze samenwerking. Door elkaars kennis en ervaringen te delen, hebben we veel geleerd en kunnen we ons met z’n allen volgend jaar nog beter inzetten voor de bescherming van onze weidevogels."
We doen dit allemaal voor de toekomst van onze weidevogels. Want de kievit, de scholekster, de tureluur, de slobeend, de grutto en alle andere vogels hebben onze hulp keihard nodig.